+31 (0)113-750711 info@scooterhurenzeeland.nl

Toeren over wakers, slapers en dromers

Datum: 08-08-2022

Toeren over wakers, slapers en dromers

De Zeeuwse dijken bieden alle ruimte voor prachtige toertochten met een scooter, e-chopper of (elektrische) fiets.  Wie goed naar deze dijken kijkt, ziet opvallend veel verschillen. Bij sommige dijken klots het zeewater bijna tegen het buitendijkse pad op, maar niet iedere dijk ligt aan het water. Wat doen die dijken in het Zeeuwse landschap? Alleen maar erg mooi zijn, of hebben ze nog een functie ook?

Bijzonder is het eigenlijk wel. Juist in een landschap dat je zondermeer vlak zou kunnen noemen, vind je om de haverklap ophogingen. Tientallen kilometers aan dijken strekken zich als een fijnmazig web uit over de provincie Zeeland. Wie goed naar deze dijken kijkt,  ontdekt een soort van hiërarchische rolverdeling, namelijk die van waker, slaper en dromer. Dijken horen bij Zeeland. Sterker nog, zónder dijken zou er geen land in zee zijn. We weten van de alleroudste dijken in Zeeland dankzij opgravingen bij Serooskerke op Walcheren. Daar zijn restanten gevonden van een dijk, die was opgebouwd uit plaggen van veen en klei. Deze is kort voor het jaar 200 aangelegd om weidegrond te beschermen.

Heel veel soorten dijken

In Nederland kennen we 43 typen dijken om het land droog te houden of juist onder water te zetten. Afhankelijk van het landschap waarin ze zich bevinden, hun waterkerende rol of hun geschiedenis kunnen we acht dijkgroepen onderscheiden: zeedijken, rivierdijken, polderdijken, meerdijken, kanaaldijken, waterliniedijken, dammen en stormvloedkeringen en nooddijken. Een aantal dijktypen werkt alleen in een samenwerkingsverband. Dit zijn dijksystemen en één daarvan is de waker, slaper en dromer.

Van waterkerend tot ‘schone slaapster’

De ‘waker’ is de waterkerende dijk. Deze beschermt als eerste het binnendijkse gebied tegen het buitenwater. Mocht deze bezwijken, dan vangt de volgende landinwaarts gelegen dijk de doorbraak op. Achter deze ‘slaper’ ligt soms nog een ‘dromer’. Tussen deze parallelle dijken lopen vaak dwarsliggende dijken. Zeeland kent vele kilometers aan dijken, aangelegd als waterkering. Door het steeds verder terugdringen van de zee en waterwegen ontstonden de binnendijken. Deze dijken kregen naast een waterkerende functie ook nut als verbinding. Zo zijn er vaak wegen over aangelegd. Vooral in kleinschalige poldergebieden als de Zak van Zuid-Beveland valt het wegenpatroon nog steeds grotendeels samen met het dijkenpatroon.

Ontdek de bloemdijken van Zuid-Beveland

De Zak van Zuid-Beveland is een oase van rust en ruimte. De bloemdijken die je daar ziet, ruim 80 kilometer lang, zijn dijken rond polders en voormalige getijdenkreken. Ze getuigen van de langdurige strijd tegen het water. Door opeenvolgende periodes van landwinning en overstromingen vormde zich een stelsel van binnendijken. Het is een prachtig, uniek gebied voor toertochten met een scooter, e-chopper of (elektrische) fiets.

Zwaakse Weel, Borsele, Zak van Zuid-Beveland, Zeeland, Nederland, Europa

Ga buitendijks met de scooter, e-chopper of (elektrische) fiets

Op Walcheren en de Bevelanden kun je op heel veel plaatsen terecht voor een buitendijkse tocht. Het uitzicht is er gegarandeerd ongekend mooi. Wil je de Zeeuwse dijken zelf ontdekken? Bij Scooter Huren Zeeland kun je terecht voor het huren van scooters, fietsen, e-choppers en zelfs tuktuks. En natuurlijk geven ze je graag de beste tips over mooie routes over Zeeuwse dijken. Er liggen tientallen kilometers wakers, slapers en dromers op je te wachten. Zo uniek is Zeeland!

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op en/of vul het contactformulier in.

+31 (0)113-750711 info@scooterhurenzeeland.nl Contactformulier
Klanten over
Scooter Huren Zeeland
We hebben hier 13 scooters gehuurd om door Zeeland te touren, de scooters zijn in top conditie en de batterij gaat echt lang mee. We hebben 65km gereden met veel wind tegen bv op de zeelandbrug , de scooters doen het ook dank prima We kwamen terug met halve accu nog vol. Ook de dames in de groep vonden het allemaal heel leuk en makkelijk om te rijden. Afstanden in Zeeland zijn altijd best ver, dus een e-scooter is dan net effe handiger dan een e-bike als je ergens naar toe wilt. De service van Lennert en z'n team was top.
Leendert Vis
Leendert Vis
26/09/2022
Lekker toeren op een E-chopper of een fat-bike ff los van alles en uitwaaien. Ook heel verrassend met een E-tug op pad en genieten van de omgeving, helemaal top.
Richard Jornick
Richard Jornick
25/09/2022
We hebben een fantastisch leuk bedrijfsuitje gehad dankzij Lennert van Scooter Huren Zeeland! Hij dacht met ons mee, was flexibel en de communicatie verliep vlot en goed. Echt top!
Speedheat Nederland
Speedheat Nederland
16/09/2022
Prima service! Alles goed geregeld! Echte aanrader om een te bezoeken en eventueel scooter te huren voor prachtige rit door Zeeland!
Gert-Jan van Manen
Gert-Jan van Manen
24/08/2022
Was top!!
16/08/2022
Een middag op de scooters gereden met z'n zessen, na een goede uitleg hebben we genoten van een fijne rit op de degelijke scooters en het was ook heel gezellig, bedankt Lennert!
Tonny Overbeeke
Tonny Overbeeke
12/08/2022
Top verhuurder, goede info en uitstekend matriaal
Dirk Vanderhaeghe
Dirk Vanderhaeghe
12/08/2022
Met onze kinderen een scooter gehuurd. Bij aankomst bleek dat we online een verkeerde versie gekozen hadden maar geen enkel probleem! Ter plaatse opgelost en met onze kinderen van 5 en 8 jaar een super dag gehad. We kregen een prachtige route mee die je zelf nooit zou verzinnen met leuke eet en drink stops. Zeker een aanrader! Fam. Valk
Bas Valk
Bas Valk
11/08/2022

Wilt u ook een review achterlaten?

Copyright Scooter Huren Zeeland | Sitemap | Realisatie: Steketee Online