0113-750711 info@scooterhurenzeeland.nl

Maak een tocht langs Zeeuws muraltmuren en paalhoofden

Datum: 19-09-2022

Maak een tocht langs Zeeuws muraltmuren en paalhoofden

Paalhoofden horen bij Zeeland. Op vrijwel elk strand zie je enkele of dubbele palenrijen. Het zijn een soort wachters, die de afkalving van strand of duin tegengaan. Aan de Noordzeekust van Walcheren en Schouwen staan naar schatting bijna honderdduizend palen! Even uniek voor Zeeland zijn de muraltmuren; muurtjes van betonnen systeemelementen bovenop een dijk. Let er maar eens op tijdens je toertocht in Zeeland met de scooter, e-chopper of (elektrische) fiets.

Zeeland is een heerlijke provincie voor een tocht met een scooter, fiets of e-chopper. Je kunt op veel plaatsen zelfs buitendijks rijden. Leuk is dat er in het landschap de, voor Zeeland zo kenmerkende, elementen te zien zijn. Natuurlijk dijken en duinen, maar ook paalhoofden en muraltmuren horen bij Zeeland. Kijk eens goed om je heen als je een toertocht in Zeeland maakt en neem je camera mee, want de Zeeuwse paalhoofden en muraltmuurtjes zijn misschien wel de meest gefotografeerde objecten aan de Zeeuwse kust.

Zeeuwse kustbescherming

De kust van Zeeland wordt al meer dan 500 jaar beschermd met paalhoofden, die vanaf het strand de zee in lopen. De paalhoofden zijn in 2005 erkend al cultureel erfgoed. Door de eb- en vloedstroom stroomt het water met veel kracht langs de kust. Het doel van de paalhoofden is om de eb- en vloedstroom uit de kust te houden. Door de paalhoofden rollen de golven rustiger naar het strand. Zonder de paalhoofden zou het strand afslijten. Een paalhoofd kan uit meer dan zevenhonderd individuele palen bestaan, over een lengte van 3,50 tot meer dan 4,50 meter. Ze waren meestal gemaakt van eikenhout, omdat dit hout het minstens 15 tot 25 jaar uithoudt. De afstand tussen paalhoofden op de stranden bedraagt zo’n 100 tot 300 meter. Ze maken met het strand en de achterliggende duinkust deel uit van de natuurlijke hoofdwaterkering.

Zeeuwse muurtjes

Op je toertocht door Zeeland kom je ze ongetwijfeld tegen: muraltmuurtjes. Ze vertellen het verhaal van de strijd tegen het water uit het recente verleden. Deze muurtjes zijn genoemd naar de uitvinder ervan, jonkheer ir. R.R.L. de Muralt. Na de stormvloed van 1906, die grote delen van Zeeland trof, wilde men de dijken versterken. Met de uitvinding van De Muralt konden dijken heel makkelijk en voordelig verhoogd worden. Een muraltmuur bestaat uit drie of vier horizontale betonnen platen, van ongeveer een meter hoog, tussen betonnen staanders. Tussen 1906 en 1935 werd ongeveer 120 kilometer van deze muraltmuren aangelegd, op ruim een kwart van alle Zeeuwse dijken.

Helaas werd het onheil daarmee niet afgewend. De Watersnoodramp van 1953 aan dat de muraltmuurtjes niet bestand waren tegen de enorme kracht van het water. Later werden de meeste muraltmuurtjes bij dijkverhogingen afgebroken. Op een aantal plaatsen worden ze als cultuurhistorisch fenomeen in stand gehouden. Doordat hun oorspronkelijke functie is verdwenen, worden ze niet meer onderhouden. Wel hebben de muraltmuurtjes een hoge natuurwaarde, onder andere als leefruimte voor allerlei, soms zeldzame, soorten (korst)mossen. En ja, ook deze muurtjes zijn zeer fotogeniek.

Scooters, fietsen of e-choppers huren?

Bij Scooter Huren Zeeland kun je terecht voor het huren van scooters, fietsen, e-choppers en zelfs tuktuks. Zeeland is een fantastische provincie voor mooie toertochten langs water, dijken en polders. Scooter Huren Zeeland heeft maar liefst zes locaties waar je terecht kunt voor scooters, fietsen, e-choppers. Zij helpen je graag op weg!

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op en/of vul het contactformulier in.

0113-750711 info@scooterhurenzeeland.nl Contactformulier
Klanten over
Scooter Huren Zeeland
Vlot geholpen en hele mooie e-choppers meegekregen. Ook routes lagen klaar. We hadden zelf al route door de Zak van Zuid-Beveland, dus deze gereden. Erg fijn om op de e-chopper te gaan! Lekker stil, zo kun je optimaal genieten van je rit!
Miranda van der Poel
Miranda van der Poel
29/06/2022
Hele leuke dag gehad op de e-choppers. Hele goede service en erg leuk personeel! Bedankt, wij hebben een hele leuke dag gehad! :)
Cornely van Dalen
Cornely van Dalen
28/06/2022
Met Hemelvaartsdag een middag met de e-tuk tuk op pad geweest. Wat een leuke ervaring, een fietsroute gereden rondom Yerseke en de aangrenzende dorpen. Zeker voor herhaling vatbaar om Zeeland eens op een andere manier te bekijken.
Wilma Siemons
Wilma Siemons
27/05/2022
Wij hebben vandaag ontzettend genoten! De hele dag opstap geweest met de Tuktuk inclusief een heerlijke picknick!😋 Superleuk! Een echte aanrader, ook leuk voor kinderen en tieners!😊 Kortom wij gaan dit vaker doen! Bedankt voor de service!
Marinda Minderhoud
Marinda Minderhoud
02/05/2022
Hier twee scooters gehuurd (kaartjes via een andere aanbieder). Mooie en duidelijke website waar je kunt boeken vanaf diverse locaties. Personeel in Yerseke was een aardige man. Gaf duidelijke uitleg en was goed van vertrouwen. Scooters zagen er netjes uit en waren motorisch in orde. Heerlijk een uurtje of 3 rond gereden en het was een echte aanrader. Wij hebben genoten!
Familie Knap
Familie Knap
02/05/2022
Maandag 2de paasdag de Tuk Tuk gehuurd. Met 7 personen een leuke toer gedaan. Wij hebben ontzettend genoten en een geweldig ervaring!
Jos Steketee
Jos Steketee
20/04/2022
Heel leuk om te doen, ook al is de omgeving bekend. Voor herhaling vatbaar
Connie Dominicus
Connie Dominicus
19/04/2022

Wilt u ook een review achterlaten?

Copyright Scooter Huren Zeeland | Sitemap | Website door: Steketee Online