+31 (0)113-750711 info@scooterhurenzeeland.nl

Maak een tocht langs Zeeuws muraltmuren en paalhoofden

Datum: 19-09-2022

Maak een tocht langs Zeeuws muraltmuren en paalhoofden

Paalhoofden horen bij Zeeland. Op vrijwel elk strand zie je enkele of dubbele palenrijen. Het zijn een soort wachters, die de afkalving van strand of duin tegengaan. Aan de Noordzeekust van Walcheren en Schouwen staan naar schatting bijna honderdduizend palen! Even uniek voor Zeeland zijn de muraltmuren; muurtjes van betonnen systeemelementen bovenop een dijk. Let er maar eens op tijdens je toertocht in Zeeland met de scooter, e-chopper of (elektrische) fiets.

Zeeland is een heerlijke provincie voor een tocht met een scooter, fiets of e-chopper. Je kunt op veel plaatsen zelfs buitendijks rijden. Leuk is dat er in het landschap de, voor Zeeland zo kenmerkende, elementen te zien zijn. Natuurlijk dijken en duinen, maar ook paalhoofden en muraltmuren horen bij Zeeland. Kijk eens goed om je heen als je een toertocht in Zeeland maakt en neem je camera mee, want de Zeeuwse paalhoofden en muraltmuurtjes zijn misschien wel de meest gefotografeerde objecten aan de Zeeuwse kust.

Zeeuwse kustbescherming

De kust van Zeeland wordt al meer dan 500 jaar beschermd met paalhoofden, die vanaf het strand de zee in lopen. De paalhoofden zijn in 2005 erkend al cultureel erfgoed. Door de eb- en vloedstroom stroomt het water met veel kracht langs de kust. Het doel van de paalhoofden is om de eb- en vloedstroom uit de kust te houden. Door de paalhoofden rollen de golven rustiger naar het strand. Zonder de paalhoofden zou het strand afslijten. Een paalhoofd kan uit meer dan zevenhonderd individuele palen bestaan, over een lengte van 3,50 tot meer dan 4,50 meter. Ze waren meestal gemaakt van eikenhout, omdat dit hout het minstens 15 tot 25 jaar uithoudt. De afstand tussen paalhoofden op de stranden bedraagt zo’n 100 tot 300 meter. Ze maken met het strand en de achterliggende duinkust deel uit van de natuurlijke hoofdwaterkering.

Zeeuwse muurtjes

Op je toertocht door Zeeland kom je ze ongetwijfeld tegen: muraltmuurtjes. Ze vertellen het verhaal van de strijd tegen het water uit het recente verleden. Deze muurtjes zijn genoemd naar de uitvinder ervan, jonkheer ir. R.R.L. de Muralt. Na de stormvloed van 1906, die grote delen van Zeeland trof, wilde men de dijken versterken. Met de uitvinding van De Muralt konden dijken heel makkelijk en voordelig verhoogd worden. Een muraltmuur bestaat uit drie of vier horizontale betonnen platen, van ongeveer een meter hoog, tussen betonnen staanders. Tussen 1906 en 1935 werd ongeveer 120 kilometer van deze muraltmuren aangelegd, op ruim een kwart van alle Zeeuwse dijken.

Helaas werd het onheil daarmee niet afgewend. De Watersnoodramp van 1953 aan dat de muraltmuurtjes niet bestand waren tegen de enorme kracht van het water. Later werden de meeste muraltmuurtjes bij dijkverhogingen afgebroken. Op een aantal plaatsen worden ze als cultuurhistorisch fenomeen in stand gehouden. Doordat hun oorspronkelijke functie is verdwenen, worden ze niet meer onderhouden. Wel hebben de muraltmuurtjes een hoge natuurwaarde, onder andere als leefruimte voor allerlei, soms zeldzame, soorten (korst)mossen. En ja, ook deze muurtjes zijn zeer fotogeniek.

Scooters, fietsen of e-choppers huren?

Bij Scooter Huren Zeeland kun je terecht voor het huren van scooters, fietsen, e-choppers en zelfs tuktuks. Zeeland is een fantastische provincie voor mooie toertochten langs water, dijken en polders. Scooter Huren Zeeland heeft maar liefst zes locaties waar je terecht kunt voor scooters, fietsen, e-choppers. Zij helpen je graag op weg!

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op en/of vul het contactformulier in.

+31 (0)113-750711 info@scooterhurenzeeland.nl Contactformulier
Klanten over
Scooter Huren Zeeland
We hebben hier 13 scooters gehuurd om door Zeeland te touren, de scooters zijn in top conditie en de batterij gaat echt lang mee. We hebben 65km gereden met veel wind tegen bv op de zeelandbrug , de scooters doen het ook dank prima We kwamen terug met halve accu nog vol. Ook de dames in de groep vonden het allemaal heel leuk en makkelijk om te rijden. Afstanden in Zeeland zijn altijd best ver, dus een e-scooter is dan net effe handiger dan een e-bike als je ergens naar toe wilt. De service van Lennert en z'n team was top.
Leendert Vis
Leendert Vis
26/09/2022
Lekker toeren op een E-chopper of een fat-bike ff los van alles en uitwaaien. Ook heel verrassend met een E-tug op pad en genieten van de omgeving, helemaal top.
Richard Jornick
Richard Jornick
25/09/2022
We hebben een fantastisch leuk bedrijfsuitje gehad dankzij Lennert van Scooter Huren Zeeland! Hij dacht met ons mee, was flexibel en de communicatie verliep vlot en goed. Echt top!
Speedheat Nederland
Speedheat Nederland
16/09/2022
Prima service! Alles goed geregeld! Echte aanrader om een te bezoeken en eventueel scooter te huren voor prachtige rit door Zeeland!
Gert-Jan van Manen
Gert-Jan van Manen
24/08/2022
Was top!!
16/08/2022
Een middag op de scooters gereden met z'n zessen, na een goede uitleg hebben we genoten van een fijne rit op de degelijke scooters en het was ook heel gezellig, bedankt Lennert!
Tonny Overbeeke
Tonny Overbeeke
12/08/2022
Top verhuurder, goede info en uitstekend matriaal
Dirk Vanderhaeghe
Dirk Vanderhaeghe
12/08/2022
Met onze kinderen een scooter gehuurd. Bij aankomst bleek dat we online een verkeerde versie gekozen hadden maar geen enkel probleem! Ter plaatse opgelost en met onze kinderen van 5 en 8 jaar een super dag gehad. We kregen een prachtige route mee die je zelf nooit zou verzinnen met leuke eet en drink stops. Zeker een aanrader! Fam. Valk
Bas Valk
Bas Valk
11/08/2022

Wilt u ook een review achterlaten?

Copyright Scooter Huren Zeeland | Sitemap | Realisatie: Steketee Online