+31 (0)113-750711 info@scooterhurenzeeland.nl

Ontdek de Middeleeuwse dijken in de ‘Zak’

Datum: 13-03-2023

In de ‘Zak’ of beter: de Zak van Zuid-Beveland vind je een dicht stelsel van slingerende bloemendijken, kreekruggen, poelgronden en welen. Het is een perfecte bestemming om op de fiets, scooter of e-chopper te ontdekken. Je kunt hier in alle rust genieten van het unieke Zeeuwse landschap. Dit gebied staat in de lente volop in bloei en in het najaar in het teken van de fruitpluk. Bijzonder om te weten is dat dit middeleeuws coulissenlandschap en het liefelijke karakter ervan het resultaat is van een grimmig, typisch Zeeuws, verleden: luctor et emergo. De dijken vormen het bewijs van de eeuwenlange strijd van de mens tegen het water. En de meeste kreken zijn herinneringen aan dijkdoorbraken in het verleden.

Ga je een e-chopper huren, een scooter, tuktuk of e-fatbike? Vertrek dan eens in de richting van de Zak van Zuid-Beveland. De Zak van Zuid-Beveland is een oase van rust en ruimte met sleedoorn en meidoorn hagen, bloemdijken met rijen bomen, appel- peren boomgaarden, oude boerenhoeven, oude dorpen. De Zak van Zuid-Beveland is het poldergebied onder de lijn ’s- Heerenhoek-Nisse-’s-Gravenpolder ligt. Deze lijn markeert de noordelijke oever van een brede zeearm die eeuwenlang dwars door het huidige Zuid-Beveland liep.

Deze zeearm, vaak de ‘Zwake’ genoemd, ontstond na een rampzalige stormvloed in 1014. Eerder brede strook land tussen het huidige Middelburg en ’s-Heer Arendskerke en tussen Nisse en Oudelande verdween toen in de golven. Aan de zuidkant van de Zwake bleven van het oorspronkelijke land drie kleine eilandjes over: Borssele, Oudelande en Baarland. Door de opeenvolging van inpolderingen en overstromingen zagen de bewoners zich al in de 12e eeuw genoodzaakt om met dijken het oprukkende water te keren.

Neem achterop een picknickmand mee

De mens drukt in de Zak van Zuid-Beveland dus al sinds de middeleeuwen zijn stempel op het landschap. Getuigen zijn onder andere de vaak kronkelige dijkjes, de tot de verbeelding sprekende vliedbergen en de perceelstructuur van de Poel waar ooit turf werd gewonnen. Turf is gedroogd veen dat als brandstof kan worden gebruikt. Het is bijzonder dat de Zak zo groen is gebleven, met enkel de rode en zwart–witte accenten van de boerenschuren. Er is ook veel natuur, vooral in de afgebakende gebieden zoals rondom de Zwaakse Weel. Dat ga je ongetwijfeld ontdekken tijdens je fiets of scooter tocht door de Zak van Zuid-Beveland. Vergeet niet een picknickmand mee te nemen. Je vindt hier eindeloos veel plekjes om van de natuur te genieten!

Picknick scooter huren Zeeland

Toeren langs meidoornhagen en bloemdijken

De Zak van Zuid-Beveland heeft door de aanwezigheid van veel boomdijken en fruitkwekerijen een kleinschalig en groen karakter. Het oude land van Nisse kent bovendien een dicht patroon van meidoornhagen. Uniek aan de Zak van Zuid–Beveland zijn de bloemdijken. Op de zonnige zuidhellingen groeien onder andere planten met een Zuid–Europees karakter. Daarbij kun je denken aan de wilde marjolein, aardaker, ruige anjer, agrimonie en wollige distel. Deze bloemen trekken tal van insecten aan, zoals vlinders, bijen, zweefvliegen, krekels en sprinkhanen. Laat je daar niet afschrikken! Het heerlijke gezoem is aangenaam rustgevend tijdens je scooter of fietstocht!

Perfecte stop: de Schaapskooi

Beleef deze Zeeuwse cultuurhistorie en ‘wandel, fiets of tuf’ door de geschiedenis. Natuurmonumenten beheert zo’n 80 kilometer bloemdijken. Vlakbij Nisse is een wandelroute van 4,5 kilometer uitgezet. Vergeet niet om ook een bezoek te brengen aan schapenboerderij Schaapskooi Schaap en Zo. Op deze biologische boerderij kun je echte Zeeuwse schapen zien. Het Zeeuwse schaap wordt al zeker 1000 jaar in Zeeland gehouden. Vanaf eind december tot juli is het lammetjestijd op de schaapskooi. En deze mogen geaaid worden! Tijdens speciale rondleidingen over de schaapskooi hoor je alles over het leven dat de schapen hier hebben.

schaapskooi in de Zak

 

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op en/of vul het contactformulier in.

+31 (0)113-750711 info@scooterhurenzeeland.nl Contactformulier
Klanten over
Scooter Huren Zeeland
We hebben hier 13 scooters gehuurd om door Zeeland te touren, de scooters zijn in top conditie en de batterij gaat echt lang mee. We hebben 65km gereden met veel wind tegen bv op de zeelandbrug , de scooters doen het ook dank prima We kwamen terug met halve accu nog vol. Ook de dames in de groep vonden het allemaal heel leuk en makkelijk om te rijden. Afstanden in Zeeland zijn altijd best ver, dus een e-scooter is dan net effe handiger dan een e-bike als je ergens naar toe wilt. De service van Lennert en z'n team was top.
Leendert Vis
Leendert Vis
26/09/2022
Lekker toeren op een E-chopper of een fat-bike ff los van alles en uitwaaien. Ook heel verrassend met een E-tug op pad en genieten van de omgeving, helemaal top.
Richard Jornick
Richard Jornick
25/09/2022
We hebben een fantastisch leuk bedrijfsuitje gehad dankzij Lennert van Scooter Huren Zeeland! Hij dacht met ons mee, was flexibel en de communicatie verliep vlot en goed. Echt top!
Speedheat Nederland
Speedheat Nederland
16/09/2022
Prima service! Alles goed geregeld! Echte aanrader om een te bezoeken en eventueel scooter te huren voor prachtige rit door Zeeland!
Gert-Jan van Manen
Gert-Jan van Manen
24/08/2022
Was top!!
16/08/2022
Een middag op de scooters gereden met z'n zessen, na een goede uitleg hebben we genoten van een fijne rit op de degelijke scooters en het was ook heel gezellig, bedankt Lennert!
Tonny Overbeeke
Tonny Overbeeke
12/08/2022
Top verhuurder, goede info en uitstekend matriaal
Dirk Vanderhaeghe
Dirk Vanderhaeghe
12/08/2022
Met onze kinderen een scooter gehuurd. Bij aankomst bleek dat we online een verkeerde versie gekozen hadden maar geen enkel probleem! Ter plaatse opgelost en met onze kinderen van 5 en 8 jaar een super dag gehad. We kregen een prachtige route mee die je zelf nooit zou verzinnen met leuke eet en drink stops. Zeker een aanrader! Fam. Valk
Bas Valk
Bas Valk
11/08/2022

Wilt u ook een review achterlaten?

Copyright Scooter Huren Zeeland | Sitemap | Realisatie: Steketee Online